

Metabolik Cerrahi
Hastanede Yatış Süresi
3 Gün
İyileşme Süresi
2 Hafta
Operasyon Süresi
1-2 Saat
Anestezi Şekli
Genel Anestezi
Şehirde Kalış Süresi
7-10 Gün
Halk arasında diyabet ya da şeker ameliyatı olarak da bilinen metabolik cerrahi hem diyabetin hem de obezitenin aynı anda kontrol altına alınabilmesini sağlayan ameliyatları içermektedir. Metabolik cerrahi sayesinde vücutta üretilen fakat etki göstermeyen insülinin kullanılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda, diyabet nedeniyle ortaya çıkan diğer hastalıkların da iyileştirilmesi ile hastaların yaşam süreleri uzamakta ve hayat kaliteleri artmaktadır.

Kimler İçin Uygundur?
Metabolik cerrahi tüm diyabet türleri için uygun değildir. Tip I diyabete sahip olan hastalara bu ameliyatların etkisi yoktur. Metabolik cerrahi operasyonundan yararlanmak için vücudun az miktarda da olsa insülin üretmesi gerekmektedir.
Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip II diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için en uygun adaylardır. Ancak hasta Tip II diyabet de olsa pankreastaki insülin seviyesini ölçmek gerekir çünkü 10 yılı aşkın Tip II diyabet hastası kişilerin pankreaslarındaki insülin üretimi azalmış olabilir. Bunun için C-peptid seviyesine kan tahlili ile bakılır. Ek olarak aşağıdaki testlerin de belirli aralıklarda olması gerekir.
Ek olarak aşağıdaki testlerin de belirli aralıklarda olması gerekir.
-
Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği, körlük, bacaklarda iyileşmeyen yaraların gelişmemiş olması,
-
HbA1c’nin 7 değerinin üzerinde olması,
-
C peptid seviyesinin normal olması,
-
İnsülin direnci testi (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance=HOMA-IR) sonucunun yüksek olması.
Ayrıca, vücut kitle indeksi (Body Mass Indeks=BMI) 30 üzerinde olan hastalar şeker hastası olmasalar da kilo vermek için bu ameliyat tekniğini tercih edebilirler.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Örneğin 1.70 m boyunda ve 65 kg ağrılığında bir insanın vücut kitle indeks 65 ÷ (1.70*1.70) = 22,5 kg/m² olarak hesaplanır.
Tıbbi sınıflamada vücut kitle indeksi:
-
18.5 – 25 kg/m² arasında olanlar normal kilolu,
-
25 – 30 kg/m² arasında olanlar fazla kilolu,
-
30 – 40 kg/m² arasında olanlar obez,
-
40 kg/m²’nin üzerinde olanlar ise morbid obez olarak adlandırılır.
Metabolik Cerrahi (Şeker Hastalığı Ameliyatı) Öncesi Hangi Tetkikler Yapılır?
Ameliyat öncesi her hastaya aşağıdaki testler ve tetkikler uygulanır;
-
Kan biyokimya testleri,
-
Hemogram,
-
Hormon testleri,
-
Hepatit testleri,
-
Tüm karın ultrasonu,
-
Mide endoskopi (anestezi uzmanı ile beraber),
-
EKG (ElektroKardiyoGrafi-kalp grafisi),
-
Akciğer grafisi,
-
Akciğer solunum testi,
-
İhtiyaç halinde efor testi ve EKO (EkoKardiyoGrafi)
Bütün bu testler ardından Anestezi, Dahiliye, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları ve Endokrin uzmanlarınca gerekli muayene ve incelemeler yapılır. Bu incelemeler sonucunda öncelikle hastanın kilo almasına neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık olup olmadığına bakılır. Eğer böyle bir hastalık yoksa hasta her ameliyat olacak hasta gibi anestezi yönünden incelenir, ameliyata bir engel olup olmadığına bakılır. İlgili uzmanlar gerekirse ameliyat öncesi uygulanacak tedaviler hakkında önerilerde bulunur. Bu sayede ameliyat esnasında ve sonrasında oluşabilecek sorunlar en aza indirgenmiş olur.
Şeker Hastalığı Ameliyatı (Transit Bipartisyon) Nasıl Yapılır?
Günümüzde, gelişen tıp sayesinde metabolik cerrahi operasyonları kapalı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Genellikle 4-6 arası küçük kesi açılarak gerçekleştirilen operasyon, diğer obezite cerrahisi tekniklerine benzer şekilde; mideye müdahalede bulunup iştahı azaltarak gıda alımını kısıtlamak ve ilave olarak gıdaların ince bağırsağın son kısmına daha hızlı ulaşmasını sağlayacak kestirme yollar oluşturmak için yapılır.
Amaç mide yolunda emilimi bozarak besin tüketimini sınırlamaktır. Metabolik cerrahi ameliyatı, mide hacminin sınırlandırılması ile başlar. Bunun için mide hacminin ortalama olarak %70’i işlevsiz hale getirilir. Midenin işlevsiz hale gelen kısmı, iştahın artmasını sağlayan özel bir hormonun da salgı bölgesidir. Geride kalan mide kütlesi kesi noktalarından zımbalanarak kapatılır ve böylece kaçak riskinin önüne geçilir.
Ameliyatın ikinci kısmında ise ince bağırsak aşağıya yakın bir yerden işaretlenir, daha yukarıdan ise kesilir ve ayrılan parçanın alt ucu getirilerek tüp mideye bağlanır. Ayrılan üst parça ise ince bağırsağın önceden işaretlenmiş yerinden ikinci bir yol olarak bağlanır. Böylece anüse doğru yaklaştıkça birleşen ancak üst tarafı birbirinden oldukça uzak, iki farklı bağırsak yolu oluşturulmuş olur. Bu sayede besinlerin 1/3’ü normal yoldan geçmeye devam ederken, 2/3’ü ise mideye bağlanan ince bağırsak bölümünden geçer.
Operasyon sonunda hem mide küçültülmüş olur hem de küçülen mide daha aşağıda bir yerden ince bağırsağa bağlanır, dolayısı ile emilim yapılan ince barsak mesafesi kısalmış olur.
Ameliyat Sonrası
-
Besin tüketim miktarı %50-80 arasında azalır,
-
Tüketilen besinlerin ortalama %60’ı yeni bağırsak yolundan, %40’ı da eski bağırsak yolundan hareket eder. İki farklı yoldan besin geçişi olması sindirimi hızlandırırken aynı zamanda kana karışan şeker miktarını azaltır. Böylece insülin salgısını artıran alt bağırsak parçasına hızlı besin geçişi insülin hormonu miktarını artırır.
Transit Bipartisyon ameliyatının temel amacı olan şeker hastalığının tamamen oradan kaldırılması bu bağırsak akış şeması ile kolayca gerçekleştirilmektedir.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Avantajları
Transit Bipartisyon ameliyat tekniği, diğer tüm sindirim sistemi ameliyat tekniklerinden sonra geliştirildiğinden birçok avantaja sahiptir. Transit Bipartisyon ameliyatı uygun adaylara uygulandığında:
-
Vitamin ve mineral eksikliklerine dair sorunlar 6–8 ay boyunca devam etmekle beraber, sonrasında düzenli vitamin veya mineral takviyesi alınmasına gerek kalmaz.
-
Sindirim sisteminin mide dışındaki hiçbir parçası atıl hale getirilmemektedir. Bu da uzun vadede sonucun sağlıklı bir insana oldukça yakın olmasını sağlamaktadır.
-
Diğer sindirim sistemi ameliyatlarından sonra artan kandaki hemoglobin değeri, Transit Bipartisyon ameliyatından sonra normale oldukça yakın seyreder.
-
Kapalı ameliyat yöntemi uygulaması ve minimal cerrahi kesilerin yapılıyor olması hastanede yatış ve iyileşme sürelerini oldukça kısaltır.
Metabolik cerrahinin genel olarak dezavantajlarından bahsetmek zor olsa da hastanın yaşam tarzına bağlı olarak 5–8 yıllık süreç sonunda hafif kilo alımına meyil gösterebileceği göz ardı edilmemelidir. Diyet ve egzersiz programları ile bu sorun da ortadan kaldırılabilir.
Şeker Hastalığından Korunmak Mümkün mü?
Şeker hastalarının %10’undan azını oluşturan ve doğuştan insülin yokluğu olan Tip I şeker hastaları için günümüzde kabul edilebilir oranda başarı sağlayan ve hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. İnsülin hormonunu üreten pankreas adacık hücreleri nakli veya pankreas nakli gibi yöntemler düşük başarı oranlarına sahiptir. Hastaların %90’dan fazlasını oluşturan Tip II şeker hastalarının ise yakın yıllara kadar ağızdan alınan ilaçlar veya insülin iğnelerini kullanmaktan başka çareleri yoktu. Ancak, son 10 yılda cerrahi yöntemlerdeki gelişmeler bu hastalıktan tamamen kurtulmayı mümkün hale getirdi.


Sürece bakalım: Sırada ne var?


İlk
Temas
Daha ilk temasta durumunuzu derinlemesine keşfedeceğiz ve güzelliğe giden yolu planlamaya başlayacağız.

Doktor Seçimi
Özel ihtiyaçlarınız için sizi alanlarının en iyi doktorları ile buluşturacağız.

Seyahat
Planlama
Seyahatinizi planlamanıza yardımcı olacağız ve şehir turları hakkında size tavsiyelerde bulunacağız.

Ulaşım ve Transfer
Operasyon planınıza göre sizin için en uygun tarihte İstanbul’a uçacaksınız. O andan itibaren transferleriniz ve randevularınız bizim tarafımızdan organize edilecek.

Operasyon Günü
Operasyon tarihinde güzelliğinizi ortaya çıkarmak için doğru ellerde olacaksınız.

Eve
Dönüş
Operasyon sonrası hazır olduğunuzda yeni hayatınızın tadını çıkarmak için evinize geri döneceksiniz!